Ortodonti nedir?
Dişlerin ve çene kemiklerinin, hastaların ağzında, estetik ve fonksiyon açısından doğru şekilde konumlanmasını sağlayan, dişhekimliği dalıdır.
Ortodontik problemlerin nedeni nedir?
Ortodontik problemler, kalıtsal olarak doğuştan gelebilir yada sonradan kazanılır. Parmak emme,tırnak yeme gibi alışkanlıklarla oluşabilecekleri gibi, ağız solunumu, erken süt dişi kaybı gibi nedenlerle de karşımıza çıkabilirler.
Çocuğumun ortodontik tedavi ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarım?
Genelde süt dişli dönemde ebeveynler çocuklarındaki problemi fark edemezler. Daimi dişli dönemde dişlerde çapraşıklık çok belirgin olur. Fakat her iki dişlenme döneminde de ortopedik/ iskeletsel problemlerin teşhis ve tedavisi için bir uzmana danışılması gerekmektedir.
Ortodontik problemlerin erken belirtileri nelerdir?
Diş hekimliği alanından olmayan birisinin fark etmesi oldukça zordur. Ama ortodontik muayeneye ihtiyacınız olup olmadığını anlamak için aşağıdaki belirtilere dikkat edilebilir.
– Çapraşıklık
– Dişlerde aralıklar
– Alt üst ön dişlerin normal kapanmaması
– Bireyin yüz görüntüsünde farkedilen asimetri
– Alt çenenin ilerde veya geride olduğunun düşünüldüğü durumlar
Çocuğum kaç yaşında ortodontiste görünmelidir?
Çocuğunuzun ağzında bir sorun görmeseniz de, 7 yaş civarında, süt dişli dönemden daimi dişli döneme geçişte, tüm yavrularımızı bir ortodontistin görmesi yararlıdır.
Yetişkinler ortodontik tedavi olabilirler mi?
Ortodontik tedavinin yaş sınırı yoktur. Her yaşta tedavi olunabilir.
Ortodontik tedavi ağrılı mıdır?
Ortodontik tedavinin başlangıcında, ilk braketleme sonrasında ortalama 3 gün hafif ağrı ve rahatsızlık hissi olur. Ortodonti tedavisi ağrılı bir tedavi değildir.
Faz I ve Faz II tedaviler nelerdir?
Faz I tedavi çocuğun ağzında daha çok süt dişlerinin olduğu dönemde yapılan tedavidir. Faz I tedavinin devamında, daimi dişlerin sürmesi tamamlandığında, dişler braketlenerek Faz II tedaviye geçilir.
Faz I tedaviye herkesin ihtiyacı var mı?
Tüm çocuk hastaların Faz I tedavisine ihtiyacı yoktur. Sadece bazı özel durumlar bu tür erken tedaviyi gerektirir. Bu açıdan çocuğunuzun erken tedaviye ihtiyacı olup olmadığını ortodonti uzmanınıza danışarak öğrenebilirsiniz.
Ortodontik tedavi süresi nedir?
Ortodontik tedavi 6- 30 ay civarında sürer. Nadir de olsa bazı durumlarda daha uzun sürebilir. Süre, bireyin diş gelişimine, problemin ciddiyetine, hasta uyumuna ve gereken diş hareketinin derecesine bağlıdır.
Çekimli ve çekimsiz tedavi farkları nelerdir?
Dişlerdeki çapraşıklık miktarına, diş ve çene boyutlarına bağlı olarak çekimli ya da çekimsiz ortodontik tedaviler yapılabilir. Çekimli tedavilerin sonunda da dişlerin aralarında boşluk kalmaz.
Ortodontik tedavi pahalı mıdır?
Ortodontik tedavi maliyeti, kullanılan malzemelerden dolayı ucuz sayılmaz. Tedavinin her ekonomik kesime hitap edebilmesi için kliniğimizde gerekli ödeme kolaylıkları yapılmaktadır.